Search This Blog

Saturday, July 28, 2012

Singapore fashion: Kraftwerk The Model meets Formwerkz






The house is organized in two linear volumes, split by a common pool in the middle but connected on the upper floors by the family space. The 2-storey volume houses the parents’ master en-suite on the upper floors, floating above the main living space. A lawn garden sits above on the roof. The 3–storey block primarily, apart from the dining and kitchen on the ground floor, are tailored to the lifestyles of the 3 siblings yielding to their individual narratives. Apart from this tall list of specificities, the house design has to accommodate for change. This incidentally explains its relatively simple form and raw finish. At the macro scale, the two volumes can be sub-divided into 2 separate bungalow plots with minor alteration to the existing structures. Internally, the spaces are organized to be easily re-configurable as the service spaces and circulation are arranged neatly to one side. This allows most of the room to have high ceiling spaces (to the slab) without the need for false ceiling. The challenge brought us to engage the very traditional Asian Concept of Multi-generation Living in our modern ageing society and to address the differences in habits, desires, taste or even the potential tensions between individuals or sub-families.


Unlike most concrete modern homes, this particular project makes the volumes appear to float.  The articulation of the pool also allows it to be appear much lighter than reality. The separation of the parents from the children's wing creates a dynamic flow to the overall appearance.  The clean glass faced further emphasizes the beauty of the clean structure. Above all is the ability for all areas of the house to access the pool. This complexity of connectedness and yet separate spaces defines the modern family where privacy of the individual and independence are cherished over the notion of the extended family.  - Ecomanta.